Wednesday, August 24, 2011

25 prophets

video

video
ade ke nabi Musa jd musang,,hadtoii~
so kite jgn nyanyi je tahu,,kene tahu pronounciation,,bukan bedal je,,haha


ADAM. IDRIS. NUH. HUD. SOLEH. IBRAHIM. LUTH. ISMAIL.


 ISHAK. YA'KUB. YUSUF. AYYUB. SYU'AIB. MUSA. HARUN. 


ZULKIFLI.DAUD. SULAIMAN. ILYAS. ILYASA’. YUNUS.    ZAKARIA. YAHYA. ISA. 



MUHAMMAD SAW

Saturday, August 13, 2011

kite nih puasa yang MANE SATU?

okeh..
ade 2 katogeri puasa..

yang petama

PUASA IBADAH

yang kedua

PUASA ADAT

bezenye antara 2 nih..sblum tu tengok dulu maksud 2 puasa nih

PUASA IBADAH : puasa yang di lakukan semata-mata kerana Allah. puasa nih la yang sepatutnya dilakukan dalam bulan Ramadhan Al Kareem nih...

PUASA ADAT : puasa yang dilakukan sebab bulan ramadhan nih sinonim dengan bulan ORANG  berPUASA..maksudnya just ikot orang...orang puasa die pon puasa..sebab dalam bulan puasa kan..semua orang puasa..x kan die x puasa kan???so..ini dah menjadi puasa adat namanya...

-orang yang puasa ibadah nih..setiap kali dtg  bulan ramadhan..wahh~ gembira yang teramat sebab bulan kerahmatan nih hanya datang setahun sekali...bnyak pahala buleh dirangkul..

tapi orang yang puasa adat nih..die mcm sedih je lesu je ble setiap kali bulan ramadhan datang..kerana hanya menahan diri dari makan dan minum dan sbgainya..just PUASA je..
ape yang orang PUASA ADAT nih dapat???

KELAPARAN,KEHAUSAN,KELETIHAN,KELUHAN, DAN TAK BERSEMANGAT..

rugi tak rugi?

hurm...tepuk dada tanya iman..jangan tanye selera sbb nnt mmg selera tu sllu je x de kalo bab2 nih..

sebab tu lah kadang2 kalo kite lihat orang tu puase tapi x solat..kerana apa? PUASA ADAT~~~

moge2 kite tergolong dalam orang BERPUASA IBADAH.(insyaAllah)..oleh itu..jadilah orang yang berilmu..kerana orang yang berilmu dapat menjadikan puasa itu adalah PUASA IBADAH dan BUKAN PUASA ADAT..

wallahua'lam..




Monday, August 8, 2011

menjawab soalan yang lebih SUSAH dr SPM..

okeh post nih di buat atas permintaan No0r hayaty Jamaluddin..
entah macam mane lah si budak busuk nih dapat idea GAME nih..
hadtoii~hehe..

oke soalannya disini..

oke jawapannya pulak di sini..

1. hadiah yang orang kasi

2. kat Mesir..haha..yeke?? tempat yg sejuk lah..cewah gitu

3. kwn sekolah, kwn plkn, kwn universiti(haaa~)

4. dapat menembak guna m16..haha

5. erm..erm...erm..shuh3 (hahhaa) *xtaw sape
6. okeh! yg pertame

-->x merokok
--> baek baek baek baek,,baek..haha
-->smart,kemas,,*x hensem xpe..yg penting smart..hehehe
*nih yg duniawi la
kalau ukhrawi..
--> beragama dan mampu bimbing kte  ke jalan NYA
cewah..ade demand2..

7. tulis secara rawak jelah ek..
-pass exam
-jd doktor muslimah
-jd solehah
-jd lebih baek dr hari smlm..hihi
-nak pegi Makkah lagi
-x nak jd pemarah, pendengki..hehe
-nk masuk syurga

so yaty..ini jelah yg terlintas dalam fikiran buat mase nih...haha
penat kite fikir nk jawab nih..haha
SUSAH kot..cewah...

okee..homework utk yaty..
--> write a short briefing about me..haha(kene balek)
*demand mcm izzat..

thanx:)