Thursday, June 16, 2011

pena telah diangkat dakwat dah pun kering

alhamdulillah

selesai sudah satu paper anatomy yang berlangsung pada jam 10 pagi,,15/6/2011,,,dgn ini sy nk cite sikit macam mane keadaan pada tarikh yang keramat ini berlangsung,,

haaa~okay seperti biase,,bangun pagi,,solat subuh,,,etc;
pagi tu sebelom pukul 10,,ku dan rakan2 ku masih berusaha lagi sehingga ke titisan terakhir sebelom turun ke medan peperang(exam) dimana kat situ tiada erti patah balik,,
setelah berhempas pulas selama beberapa jam kat rumah,,,maka hati dah tak tenang nih,,,
duduk pun tak senang,,

maka kami pun buat decision nak pegi ke cairo U dengan awal dan semangat nye,,*padahal x delah awal mane pon,,hehe
hurm,,,sampai2 jer,,x ramai lagi orang kat situ,,tapi masing2 muke kelihatan semangat+stress+takut+tenang=mumtaz,,insyaAllah

masa tu,,ku hanya membelek buku sikit2 je,,sebabnye kang serabut2 kat situ,,,rase gelabah jee,,so baek kite tenang,,,ingat pada Allah,,,kerana kita dah usaha,,dan selebihnya adalah urusan Allah,,-surely-
sebelum pegi ke U tu,,haaa~ bertubi3 mesej masuk,,wish bittaufiq wannajah,,yer mekaseh semua,,,
mesej2 tu semua sangat bermakna kerana boleh dikatakan setiap mesej tu menyarankan agar bertawakal lah kpd Allah setelah berusaha,,

ya! memang betul,,,ku mendapat ketenangan apabila membaca mesej tu dan memperatikkan setibanya di cairo U,,
walaupun kadang2 hati rase cuakkkk~tapi kita tahu kita ada NYA,,,

okayh,,sudahpon pukol 9.45 pagi,,,dan akhirnya tibalah masa utk ke dewan peperiksaan,,
ya Allah meja kerusi punyelah berhabuk,,syukur ade kawan yang mempunyai tisu,,tanpa buang masa terus lap2 meja dan kerusi tu dengan bersungguh2 sebab nanti baju kotor,,nanti kurang confident,,,haha,,,,haaa~tick tock tick tock,,,mase tu ku hanye mampu ingat pada NYA sahaja,,,benar2 tawakal apa yang telah ku baca,,,

teng! jam menunjukkan pukol 10 pagi,,,barulaa kertas dieedarkan,,,*patutnye kalau kat malaysia,,kita semua akan diberi kertas sebelum start exam tu,,tapi mesir nih pelik,,time tu la nak start time tu la edarkan kertas,,and dont put too much hope that u will hear "okay you may start now",,,no! dapat kertas by your own start la sendiri,,,hehehe,,,tapi kalau pikirkan balek macam mane dengan org yang dudok kat belakang?mesti diorang start lambat,,,haaa~~and im the one who suffer it,,,itulaahh~nak buat macam mane,,REDHA jelahhh~

mase orang tu tengah edarkan kertas tu,,ku hanya mampu berdoa,,,yaAllah moga dipermudahkan~
itu jelah,,:)

then dengan semangat nye dapat kertas,,,tanpa ragu2 dengan lafaz BISMILLAH,,,zrupppp~
terus menjawab,,,tapi sebelum tu belek2 dulu,,mane taw x cukop??/kan bahaye tu,,,

hurm,,,1 jam 15 minit telah berlalu,,sekarang tiba mase utk ESSAY pula sesudah menjawab MCQ,,,
belek2 dulu utk dapatkan rough idea,,,okay,,,terus start,,,but mase2 mule tengok kertas tu,,,BLURRRRR jap,,
then teringat kawan selalu sebut,,,"allahummasollia'la muhammad"(selawat),,,alhamdulillah idea pun datang,,,
okay,,memerah semua keringat dan otak nih,,tangan rase crammmmmp~lenguh,,,
tapi tak kira nak siapkan jugak,,,
kejap2 ku memandang kearah jam,,tentukan target nak siap,,,hihihihi

mase tengah2 jawab exam tu tetibe doctor wat announcement,,,"attention to all student,,,,,," senang cite die ubah soalan laaaa,,,,sabo jelaaaaa,,,kite punye lah dah penat otak piki ape jawapan tu then dah siap tulis pon,,,tapi akhirnya kene tukar,,,tapi x pelah,,,redha jelah,,"satgi buat"bisik hati ku,,,syukur ade simpan page lebih kat situ,,so boleh cancel yg lame tulis yang baru,,,huhuhu,,,

lallallalalalalala,,,akhirnya jam pon berbuyi,,,mcm jam grandfather tu,,,spooky pon ade rasenye,,,haha
ding dong ding dong,,,

okayh,,,pena dah diangkat dakwat sudah pun kering,,,ALHAMDULILLAH,,selesai satu paper,,:)
keluar dewan exam dengan senyuman walaupun hanya Allah sahaja yang tahu apa yang tersirat di hati ku,,,ceyhhh~

siang berlalu maka terbitlah malam,,,dikhabarkan akan berlaku gerhana bulan,,,wow,,mashaAllah macam tak percaya,,i was the choosen one to see the eclipse,,,tak pernah tengok gerhana bulan,,,kalau kat malaysia kan berawan,,,mesir mane ade,,,hihihi,,,itulah kekuasaan dan kebesaran Allah,,,subhanallah~

pestymee tengokkk live dr sayyeda zainab cairo mesir,,


dan malam tu ku menyaksikan keindahan di sayyeda zainab:)
video
haaa~video nih,,pelik sket,,kene kreatif ble nak tengok,,tunggang tebalekkan laptop tu lah yek,,

kesimpulannya,,apa2 pun kepada Allah jua lah kite bergantung,,
kalau Allah tak izin??x jadilah sesuatu tu,,,
sebaik baik berserah , berserah lah kepada Allah,,
kerana Allah adalah tempat utk kita berserah:)
wallahua'lam~

Tuesday, June 7, 2011

ku sedar~

Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati
Semakin kuat pula Kau mendugai aku
Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu


Bagaimanakah nantinya tika berhadapan           dengan-Mu

Sudikah Kau menerima hamba-Mu yang hina ini


Ya Allah Kau Maha Pengampun

Di bayangan mentari aku kealpaan
Dusta dunia penuh kepura-puraan
Di kala dini hari aku kepasrahan
Mendamba jernih embun kasih sayang-Mu Oh Tuhan

Andainya dihitung amalanku
Belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurga-Mu
Oh Tuhan Yang Maha Pemurah
Hindari diriku dari siksa-Mu… Oh Tuhan

Kasih sayang-Mu Tuhan 
Itu yang ku dambakan 
Dengan rahmat-Mu ampunilah diriku..