Thursday, January 27, 2011

alhamdulillah

alhamdulillah,,alhamdulillah,,alhamdulillah,,kerana masih di kurniakan nyawa dan mampu lagi membuat respirasi dgn sebaiknya sehingga hari ini,,,alhamdulillah,,:)


*menulis blog nih sambil dengar lagu "hold my hand"-sedapnye-


hurm,,,selama fatrah exam nih,,lame da sy meninggalkn blog nih,,yeke???kelihatan ade sikit lalang2 dekat blog nih,,*imagination,,


kepulunan study budak medic,,erk~~seharian siapkan nota nih,,,


alhamdulillah mid year exam da pun habessss,,,yeay!!!!!!sonoknyee,,,mcm habes spm je,,tp pdhal ade je exam lagi,,biase la MANUSIA:)


sejurus kaki ku mengorak langkah keluar drpd dewan Universiti,,wah~~


*monolog


"betolke da masuk U nih?????"
"exam dekat U kot,,selame nih,,dok tengok akk abg2 n tv je,,suasana U,,,"
"tp hari nih,,,ya!akulah diri sndiri yang sudah masuk ke alam U,,,huuuuu~"


tula ,,,tp tak sangke,,diri ku sndri yang dah masuk U nih,,,


mashaAllah,,


mesyi2,,hidup mesti diteruskan,,,:D


macam mane exam?????


hurmm,,,,alhamdulillah,,insyaAllah,,nak buat terbaik lagi lps nih,,yup,,hari esok mst lebih baik drpd hari ini,,,(amalkan sebelum tido)


ape plan cuti nih????


erm,,buat ape ye???dudok ternak lemak jelaaa,,,hehe


plannye nak pegi gunung sinai,,,yang mana GUNUNG SINAI ini adlah tempat NABI MUSA menerima wahyu drpd Allah,,


same2 la menghayati sirah2 nabi~insyaAllah,,


nak pegi jalan2 pon,,hurm,,,JPA~~~~~toink3,,,"sayanglah kami"huhu


winter break 2 minggu nih,,memang kene break habis2 laa,,,manfaatkan bersame,,,


*okayh,,da habes lagu Hold my hand,,


*sambung lagu open your eyes"


sedapnye tulis blog sambil dgr lagu,,feeling,,yeke?


hurm,,,29/1 nih,,akk da nk tunang,,"moge2 dipermudahkan"
amin,,,,rse best,,tp kdng2 rse x best,,coz,,nanti kak tin x ngan kitorunk da,,,waaa~


tak pelaaa,,,"lumrah hidup"


haaa,,,lepas habes exam nih,,rase macam da graduate plak,,tapi padahal baru merangkak2 lagi dlm dunia medic,,


haih,,,BANGUN2!!!


okayh,,,kembali pade dunia realiti,,0_o


today,,,my friend,,my friend friend,,,stay at my house,,-big heart-


they cheers me up once again,,


how happy i am,,


welcome to my house friends!


thats all now,,i think it's enough right now,,


yes,,,just go on~cink3,,


dayah kasi mse nak exam,,thanx,,sedap gule2 nih,,,terharuuuuu~






Monday, January 24, 2011

tired+tension=cool+relax :D

there's something inside,,
i feel like want to cry like cri-du-chat syndrome,,

but,,

i must be strong like the HULK,,
but ofcourse not the green feature like hulk,,

perhaps tension in exam?
why we must tension??

study is very enjoy right??
right??

hurm,,

ok,,anatomy paper had passed and i feel a lil bit burden gone away now,,

but there's still "a" light branch i need to struggle with,,
with full of enthusiasm,,go go!!

histo i love you!!!im coming to fetch you,,
wait for me,,:)

Allah with you,,insyaAllah,,

relex jerrrrr~hehe
warm your feet:)





Tuesday, January 18, 2011

kejam ke???haha,,shhh~

video
hehehe,,,

sian,,nak turun nk UMI die,,
comel plak ble tgk die nanges,,ahhaa
namenye,,
AMJAD ALHANY BIN MOHD FARIHAL

die da dpt adek baruuu!

ayat cliche nye,,,
"umi,,,,nak susu~"

sian,,,kene buli ngan acu n acik eaa,,,
hehehe
alolololo~

Thursday, January 13, 2011

kadang2 kita lupa,,APAKAH ITU TAQWA??

Kalimah 'Taqwa' asal maknanya adalah mengambil tindakan penjagaan dan memelihara dari sesuatu yang mengganggu dan memudaratkan.


Menurut Syara', [B]'Taqwa' bererti[/B] :  "Menjaga dan memelihara diri dari siksa dan murka Allah Ta'ala dengan  jalan melaksanakan perintah-perintahNya, taat kepadaNya dan menjauhi  larangan-laranganNya serta menjauhi perbuatan maksiat".\[2]


Rasulullah s.a.w. pernah menjelaskan hakikat taqwa dengan sabda baginda yang bermaksud :


"Mentaati Allah dan tidak  mengingkari perintah-Nya, sentiasa mengingati Allah dan tidak melupainya,  bersyukur kepada-Nya dan tidak mengkufuri nikmat-Nya". ( Riwayat Imam Bukhari dari Abdullah bin Abbas rha. )


Saidina Umar r.a. pernah bertanya kepada seorang sahabat yang lain  bernama Ubai bin Ka'ab r.a. makna taqwa. Lalu Ubai bertanya kepada Umar :  "Adakah engkau pernah melalui satu jalan yang berduri? Jawab Umar:  "Ya". Tanya Ubai lagi: "Apakah yang kamu lakukan untuk melalui jalan  tersebut?".


Jawab Umar : "Aku melangkah dengan waspada dan berhati-hati". Balas Ubai : "Itulah yang dikatakan taqwa".


Menurut Ibnu Abbas r.a. :  "Al-Muttaqin (yakni orang-orang bertaqwa) ialah orang-orang beriman yang  memelihara diri mereka dari mensyirikkan Allah dan beramal  menta'atiNya".


Menurut Hasan al-Basri :  "Orang-orang bertaqwa ialah orang-orang yang memelihara diri dari  melakukan perkara yang diharamkan Allah dan mengerjakan apa yang  difardhukan Allah ke atas mereka".


Berkata Abu Yazid al-Bustami  : "Orang bertaqwa ialah seorang yang apabila bercakap, ia bercakap  kerana Allah dan apabila ia beramal, ia beramal kerana Allah".

Sunday, January 9, 2011

exam3,,mid year exam

assalamualaikum,,

exam exam exam,,
cairo garden,,huhu


asyik exam je,,eish,,sigh~~

erm,,itulah namenye PELAJAR,,

selagi bergelar pelajar tidak lari dengan fenomena EXAM!!

huhu,,

tapi kite kene ingat kite dekat dunia nih,,
sebagai satu "exam" jugak sebenarnye tanpa kita sedari,,
betul x??

kenape plak???erm,,,ha,,,kite kat dunia nih hanya,,sementara sahaja,,so,,
Allah ciptakan manusia tidak lain dan tidak bukan untuk menguji mereka~

ya!
jadi bolehla,,kita simplifikasikan,,
ujian=peperiksaan=exam,,

it's the same right???

jadi,,,jangan la mengeluh,,
kerana ujian itu sendiri menguatkan kecekalan dan ketabahan dalam diri kita,,

insyaAllah~

tapi~siapalah kita kan??untuk tak tension,,

but where there is a will there is a way,..

banyak2 kita muhasabah kita balek,,
same2 la kite,,semuanya ujian drpd Allah s.w.t

salah satu fenomena kat umah beet zinnirah nih,,

semuanya "sembang dan lawak medic"

sampaikan berjalan pon isotonic and isometric keluar,,
malam2 pon bedtime story ulnar nerve,radial nerve laaar,,
tengah makan pon bincang pasal protein,,
tengah masak pon bincang pasal chemical reaction,,

tension!!!!!!
medic334353564566,,,


tapi,,sebenarnye tidak,,ianya sangat seronok,,because it just a joke that can release a basket of tension actually,,huhu,,,

kini barulah ku sedari hidupku telah diwarnai dengan MEDICAL TERM sebenarnye,,

never mind,,because i had choose to be a Muslimah Doctor,,so i must accept it,,
so why questioned it??

okayh,,kawan2 selamat study,,jangan lupa akan Allah~
minta maaf salah dan silap,,

marilah kita sederap menempa kejayaan dalam pelajaran dan juga!
KEREDHAAN ALLAH:)

insyaAllah,,

pulun~

physio2,,thnx model,,haha


Tuesday, January 4, 2011

ku merindui SeBePIT~:) dan SMKGS:P



smart~
Bertahun lama aku meninggalkan
Laman sekolah yang penuh kenangan
Memori indah mengusik di jiwa
Suka dan duka dalam memburu cita

Masih terbayang kenakalan teman
Usik-mengusik bersenda gurauan
Kini setelah kita berjauhan
Semuanya itu menjadi kerinduan

Tetap segar dalam ingatan
Kali pertama berkenalan
Senyuman mesra menyimpulkan tali persahabatan

Hingga kini masih ku simpan
Kata semangat buat bekalan
Pesanan guru menyalakan obor pendorong kejayaan

Dan di sinilah tempatku berlari
Jatuh tersungkur bangun kembali
Biar di ranjau onak yang berduri
Segalanya tak ku peduli

Terkadang cinta jadi permainan
Namun di situ ku temui iktibar
Makin ku sedar erti kehidupan
Tak semudah yang difikirkan

Kau sekolahku kau amat kurindu
Tempat bermula ku menimba ilmu
Jasamu guru mendidik daku
Namamu harum di dalam ingatanku
You are my lovely school
I love you I miss you


kwn2 ku smkgs~

spbit gonjeng~